Jókaiho fazuľová polievka je pomenovaná podľa komárňanského rodáka, romantického spisovateľa 19. storočia, ktorý je najprekladanejším maďarským spisovateľom na Slovensku. Bolo to jeho obľúbené jedlo, všade vyhľadával domáce chute a neskôr sa oboznámil aj s francúzskou kuchyňou. V jeho dielach sa často objavujú opisy rôznych jedál, niekedy aj s podrobným popisom ako ich pripraviť. Po Jókaim pomenovanú výbornú Jókaiho fazuľovú polievku (Jókai bableves) môžete ochutnať vo väčšine komárňanských reštaurácií.
Súťaž vo varení fazuľovej polievky Jókai, sa koná každoročne v rámci podujatia Komárňanské vínne korzo v Anglia parku v Komárne. Fazuľová polievka Jókai patrí medzi najtypickejšie gastronomické špeciality Komárna a jeho okolitého regiónu, zároveň patrí medzi najznámejšie maďarské gastronomické špeciality.